Voor wie is een ADR certificaat verplicht?

Een ADR certificaat, ook wel ADR diploma genoemd, is verplicht voor de bestuurder van een voertuig waarmee gevaarlijke stoffen worden vervoerd binnen Europa. Afhankelijk van het soort vervoer, de hoeveelheden of het soort verpakkingen.

Welke soorten ADR certificaten zijn er?

Cursusduur Uren code 95          
ADR Basis 3 dagen 14 uur theorie
ADR Basis (verlenging) 2 dagen 14 uur theorie
ADR Basis + Tank 4 dagen 21 uur theorie
ADR Basis + Tank (verlenging) 2 dagen 14 uur theorie
ADR Basis + Tank + Klasse 1 & 7 4 dagen 28 uur theorie
ADR Basis + Tank + Klasse 1  & 7 (verlenging) 3 dagen 14 uur theorie

Op het certificaat staat aangegeven voor welke modules het certificaat geldig is. Voor elk vervoer van gevaarlijke stoffen vormt het ADR Basiscertificaat de grondslag. De cursusonderdelen Tank, Klasse 1 en Klasse 7  zijn aanvullende modules op de Basiscursus. Voor elke module moet een apart examen worden afgelegd. Dit kan ook een verlenging zijn

Geldigheidsduur ADR certificaat:

De geldigheidsduur van het ADR certificaat is 5 jaar. In het jaar vóór de vervaldatum kan een verlengingscursus worden gevolgd en een verlengingsexamen worden afgelegd. Bij verlenging van het ADR certificaat is het nieuwe certificaat pas geldig vanaf de vervaldatum van het oude certificaat.

Kan het ADR certificaat ook eerder verlengd worden?

Het is mogelijk om het ADR-certificaat eerder dan 12 maanden vóór de vervaldatum te verlengen. Voordeel hiervan is dat de nascholingsuren nog mee kunnen tellen binnen een 5 jaarlijkse periode van de nascholing. Nadeel is dat de geldigheid van het nieuwe certificaat in dit geval ingaat op de examendatum en niet op de vervaldatum van het oude certificaat.

Verlengen van een buitenlands ADR certificaat in Nederland:

Een buitenlands ADR certificaat kan alleen in het 4e jaar worden verlengd door middel van een Nederlands ADR examen. Bij de aanvraag van het examen moet een kopie van het buitenlandse certificaat worden meegezonden.

Wanneer:

Deze cursus organiseren we voor groepen van minimaal 10 personen op aanvraag.

Subsidie:                         

Branche- organisaties en instanties verstrekken voor deze opleiding vaak subsidie Hofman Veiligheidsopleidingen is erkend door diverse branche- organisaties.
Download hier de SOOB subsidiebrochure 2019

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.