Herhalingscursus heftruck

De opleiding is bedoeld voor cursisten die al in het bezit zijn van een diploma of certificaat heftruck bestuurder, of al ervaring hebben met het rijden van een Heftruck.

Er wordt nog te vaak onveilig gewerkt met heftrucks. Bij meer dan de helft van de 1100 gecontroleerde bedrijven heeft de Arbeidsinspectie waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Zo kwam de Arbeidsinspectie trucks tegen die geen bescherming boden tegen kantelgevaar. Hierdoor kan de chauffeur onder het zware voertuig bekneld raken.

De opleiding kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden voor een betere integratie van de heftruckchauffeur en een betere kennis van uw heftruck en stelling (materialen) en voor het inspelen op de praktijkrelevante zaken.
Vaak wordt er gekozen voor een eindtoets (schriftelijk) en een praktijktoets.

Na de basiscursus moet er minimaal 1x per vijf jaar een herhaling van de heftruck cursus gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

Heftruckchauffeur

Ongevallen met een heftruck komen regelmatig voor en kunnen zeer ernstig zijn. Elk jaar melden bedrijven  ongeveer 200 gevallen bij de Arbeidsinspectie. In de laatste zeven jaar hadden 36 ongevallen een dodelijke afloop! Tijdens de negen maanden van het onderzoek (in 2004 en 2005) werden iets meer dan honderd ernstige ongelukken gemeld waarbij vijf mensen overleden. De ongevallen worden vaak veroorzaakt door slecht onderhoud aan de heftruck of het ontbreken van veiligheidsgordels. Ook het rijgedrag van de chauffeurs speelt een rol.

Onderwerpen die aan bod komen bij de herhaling cursus heftruck

  • Algemene regelgeving
  • Algemene kennis van een heftruck
  • Verschillende soorten heftrucks
  • Banden en aandrijvingen bij heftrucks
  • Controle handelingen bij een heftruck
  • Onderhoud aan de heftruck
  • Veilig werken met de heftruck
  • Het veilig bedienen van de heftruck
  • Om gaan met materialen in het magazijn
  • Kennis van diverse soorten pallets

De cursus heftruck herhaling bestaat uit 1 dagdeel of avond. Hier gekozen is gekozen voor een versnelde cursus van 1 dagdeel of avond. Voordeel van een kleine groep (versnelde opleiding) is het niet inboeten aan kwaliteit en u bent uw werknemers  korter kwijt van de werkplek. U bespaart direct per persoon 4 uur aan loonkosten. De groepsgrootte is  4 tot 6 personen.

Wanneer de cursus succesvol wordt afgerond wordt dit bekroond met een Heftruckcertificaat in de vorm van een persoonsgebonden pasje. Voor meer informatie lees Heftruck certificaat.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.