Basiscursus Reachtruck chauffeur

De opleiding is bedoeld voor cursisten die nog niet in het bezit zijn van een diploma of certificaat reachtruck bestuurder.

Er wordt nog te vaak onveilig gewerkt met reachtrucks. Bij meer dan de helft van de 1100 gecontroleerde bedrijven heeft de Arbeidsinspectie waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Zo kwam de Arbeidsinspectie trucks tegen die geen bescherming boden tegen kantelgevaar. Hierdoor kan de chauffeur onder het zware voertuig bekneld raken.

De opleiding kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden voor een betere integratie van de Reachtruck chauffeur en een betere kennis van uw reachtruck en stelling (materialen) en voor het inspelen op de praktijkrelevante zaken. Vaak wordt er gekozen voor een eindtoets (schriftelijk) en een praktijktoets.

Na de basiscursus moet er minimaal 1x per vijf jaar een herhalingscursus gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

Reachtruck chauffeur:

Ongevallen met een reachtruck komen regelmatig voor en kunnen zeer ernstig zijn. Elk jaar melden bedrijven ongeveer 200 incidenten bij de Arbeidsinspectie. In de laatste zeven jaar hadden 36 ongevallen een dodelijke afloop! Tijdens de negen maanden van het onderzoek  werden iets meer dan honderd ernstige ongelukken gemeld waarbij vijf mensen overleden. De ongevallen worden vaak veroorzaakt door slecht onderhoud aan de reachtruck of het ontbreken van veiligheidsgordels. Ook het rijgedrag van de chauffeurs speelt een rol.

Onderwerpen die aan bod komen bij de Basis cursus Reachtruck

  • Algemene regelgeving
  • Algemene kennis van een reachtruck
  • Verschillende soorten reachtrucks
  • Banden en aandrijvingen bij reachtrucks
  • Controle handelingen bij een reachtruck
  • Onderhoud aan de reachtruck
  • Veilig werken met de reachtruck
  • Het veilig bedienen van de reachtruck
  • Om gaan met materialen in het magazijn
  • Kennis van diverse soorten pallets

Voor de  cursus Reachtruck Basis hebben we gekozen voor een versnelde cursus van 1 dagdeel of avond. Voordeel van een kleine groep (versnelde opleiding) is het niet inboeten aan kwaliteit en u bent uw werknemers  korter kwijt van de werkplek. U bespaart dus direct 4 productie-uren per cursist. De groepsgrootte is vanaf 4 à 5 personen. Wanneer de cursus naar behoren wordt afgerond ontvangt de cursist een certificaat in de vorm van een persoonsgebonden pasje, deze is  5 jaar geldig.

Indien een cursist helemaal geen ervaring heeft met het besturen van een reachtruck dan kiezen we voor de cursusduur van 1 dag.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.