Versnelde Heftruckopleiding in 4 uur.

De opleiding voor het heftruck certificaat is bedoeld voor cursisten die nog niet in het bezit zijn van een heftruck diploma of certificaat Heftruck bestuurder of voor personen die 5 jaar of langer geleden een heftruckcertificaat hebben gehaald.

Er wordt nog te vaak onveilig gewerkt met heftrucks. Bij meer dan de helft van de 1.100 gecontroleerde bedrijven heeft de Arbeidsinspectie waarschuwingen of boetes uitgedeeld.

Zo kwam de Arbeidsinspectie trucks tegen die geen bescherming boden tegen kantelgevaar. Hierdoor kan de chauffeur onder het zware voertuig bekneld raken.

De opleiding heftruckchauffeur kan indien gewenst bij u op locatie gegeven worden voor een betere integratie van de heftruckchauffeur en een betere kennis van uw heftruck en stelling (materialen) en voor het inspelen op de praktijk relevante zaken. Vaak wordt er gekozen voor een eindtoets (schriftelijk) en een praktijktoets. Na de basiscursus moet er minimaal 1x per vijf jaar een herhalingscursus gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

Wij verzorgen wekelijks een Heftruckopleiding bij ons aan het opleidingscentrum. Hiervoor staan de data en tijden in de agenda op deze site.

Heftruckchauffeur

Ongevallen met een heftruck komen regelmatig voor en kunnen zeer ernstig zijn. Elk jaar melden bedrijven ongeveer 200 gevallen bij de Arbeidsinspectie.

In de laatste zeven jaar hadden 36 ongevallen een dodelijke afloop! Tijdens de negen maanden van het onderzoek werden iets meer dan honderd ernstige ongelukken gemeld waarbij vijf mensen overleden.

De ongevallen worden vaak veroorzaakt door slecht onderhoud aan de heftruck of het ontbreken van veiligheidsgordels. Ook het rijgedrag van de chauffeurs speelt een rol.

Onderwerpen cursus

Bij de heftruckcursus gaat het erom dat de werknemer of u zelf veilig leren werken met de Heftruck. De heftruckcursus van Hofman Veiligheidsopleidingen bevat onder andere:

  • Algemene regelgeving
  • Algemene kennis van een heftruck
  • Verschillende soorten heftrucks
  • Banden en aandrijvingen bij heftrucks
  • Controle handelingen bij een heftruck
  • Onderhoud aan de heftruck
  • Veilig werken met de heftruck
  • Het veilig bedienen van de heftruck
  • Om gaan met materialen in het magazijn
  • Kennis van diverse soorten pallets

De cursus heftruck basis bestaat uit een versnelde en verkorte cursus van 1 dagdeel of avond . De groepsgrootte is  4 tot 6 personen. Voordeel van een kleine groep is het niet inboeten aan kwaliteit en u bent uw werknemers korter kwijt van de werkplek.

bespaart direct 4 productie-uren per cursist. Enige ervaring met een heftruck is gewenst.

Wanneer de cursus succesvol wordt afgerond ontvangt de cursist een certificaat veilig werken met de heftruck in de vorm van een persoonsgebonden pasje. Hierover leest u meer onder Heftruckcertificaat.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen?
Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.