Cursus veilig werken met een Hoogwerker

Er wordt nog te vaak onveilig gewerkt met hoogwerkers. Daarom is het van groots belang om het certificaat veilig werken met de hoogwerken te behalen door u zelf of uw werknemers.  Veilig werken met de Hoogwerker is een korte en  snelle cursus voor het behalen van het veiligheidscertificaat hoogwerker. De nadruk van deze cursus ligt op veiligheid. (arbeidsinformatieblad 14 Arbeidsinspectie).

De opleiding veilig werken met een Hoogwerker wordt bij u op locatie gegeven. Vaak wordt er gekozen voor een theorie eindtoets (schriftelijk) en een praktijktoets. Na de basiscursus moet er minimaal 1x per vijf jaar een herhalingscursus gevolgd worden om de opgedane kennis en vaardigheden paraat te houden.

Verplichting

De werkgever moet voldoen aan voorwaarden inzake:

  • Artikel 8 van de ARBO- wet (voorlichting en onderricht betreffende werkzaamheden en risico’s).
  • Artikel 7.17 C (specifieke deskundigheid bestuurders gemotoriseerde transportmiddelen).
  • Artikel 7.18 ARBO- besluit (hijs en hefwerktuigen worden bediend door personen die daarvoor een specifieke deskundigheid bezitten.
  • Artikel 7.658 BW (bewijsplicht werkgever m.b.t. veiligheidszorg werknemers).
  • Aansprakelijkheid

Bij het niet naleven kan de Arbeidsinspectie via het lik op stuk beleid forse boetes opleggen en zijn problemen met uw verzekeringmaatschappij niet ondenkbaar.

De cursus veilig werken met een Hoogwerker bestaat uit 1 dagdeel of avond. Hier is gekozen voor een versnelde cursus met een kleine groep cursisten. Voordeel van een kleine groep (versnelde opleiding) is het niet inboeten aan kwaliteit, maar u bent uw werknemers korter kwijt van de werkplek. Per deelnemer  bespaart u al 4 uur op deloonkosten. De cursus wordt gegeven aan een groep van 4 tot 6 personen.

Bij het goed volbrengen van de cursus en de eind toetsing ontvangt de cursist het certificaat veilig werken met de Hoogwerker.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen. Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.