VCA Vol Opleiding

Een VCA VOL cursus, kort voor VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden, is bedoeld voor leidinggevenden die bij de uitvoering werk betrokken zijn met verhoogd risico voor ongevallen en lichamelijk letsel. Hofman Veiligheidsopleidingen biedt deze cursus landelijk aan. Daarbij werken we uitsluitend met ervaren instructeurs, waardoor er goede en hoge slagingspercentages ontstaan onder de cursisten.

Hoe lang duurt deze opleiding?

Deze cursus VCA VOL bestaat uit 2 dagdelen of avonden. De cursus VCA-VOL bestaat uit 2  dagdelen. Aansluitend aan de cursus is het examen.

Deze dagdelen kunnen naar wens worden gespreid, direkt naar de opleiding volgt er een officieel examen. We bepalen aan de hand van uw wensen een maatwerk oplossing. Bent u benieuwd wat in uw situatie de beste oplossing is?

Bij ons opleidingscentrum organiseren we iedere maand een openinschrijving. klik op de agenda voor de data en lestijden.

Bent u na dit verhaal nieuwsgierig geworden of heeft u verder nog vragen. Neem contact op met Hofman Veiligheidsopleidingen door middel van e-mail: info@janhofman.nl of bel naar: 085 – 27 36 360.

Cursus inhoud VCA VOL

Een VCA VOL cursus bevat alle stof die ook bij een VCA-basis cursus van toepassing is, zie hiervoor het artikel VCA basis. Voor leidinggevenden zijn er echter extra thema’s meegenomen, zoals:

  • Wet en regelgeving.
  • Europese richtlijnen.
  • Ontstaan van ongevallen.
  • Basisoorzaken.
  • IJsbergtheorie.
  • Methodes om veilig werken te bevorderen.

VCA VOL certificaat en diploma

Na het volgen van de VCA VOL cursus, en het succesvol doorlopen van het examen, ontvangt u een officieel VCA diploma en een VCA certificaat in de vorm van een persoonsgebonden pasje met de geldigheidsduur van 10 jaar. Er gaan geruchten dat de geldigheid van 10 jaar in 2015 waarschijnlijk 5 jaar gaat worden. hier is nog geen besluit over genomen en tot die tijd blijft het in iedergeval 10 jaar geldig.

Vanaf 1 september 2017 introduceert VCA Infra nieuwe vraagvormen in het VCA examen. Ook de cesuur verandert. Voorheen was de cesuur vastgesteld op een aantal goed beantwoorde vragen, maar vanaf 1 september kunnen er op deels goed beantwoorde vragen ook halve punten worden gescoord. De telling is daarom omgezet naar een puntensysteem:

Examen Datum Aantal vragen Cesuur
B-VCA Tot 1 september 2017 40 vragen 28 vragen goed
Vanaf 1 september 2017 40 vragen 26 punten behaald
Examen Datum Aantal vragen Cesuur
VOL-VCA Tot 1 september 2017 40 vragen 28 vragen goed
Vanaf 1 september 2017 49 vragen 45 punten behaald